På tur i omegnen nord for Lissabon - Sintra, Mafra og Ericeira.

Lad mig først slå fast, at skal jeg en dag bo i Portugal, så vil dette område være blandt mine foretrukne pga. af dets beliggenhed og variation. Der er gode strande, skovklædte småbjerge, masser af seværdigheder og så ligger det kun "et smut" fra Lissabon.

Sintra skal besøges, hvis der er nogen mulighed for det, mens man er i området. Byen blev i 1995 erklæret for World Heritage af UNESCO pga. de unikke bygninger og beliggenhed og hele den gamle bydel (Sintra Vila) er faktisk et stort museum. Midt i bydelen rejser to enorme særprægede kegleformede skorstene sig fra det tidligere kongepalads (Palácio Nacional).

Højt over byen med en fantastisk udsigt i klart vejr ligger Palacio da Pena, som nok er det tætteste man kommer på et eventyrslot. Den bedste tur derop får man ved at stoppe ved Parque da Pena og dernæst tage den sidste del af turen til fods gennem den frodige og eksostiske park/skov.

To steder på kysten ud for Sintra er specielt værd at komme forbi. Det ene er Cabo da Roca, som er Europas vestligste punkt. De stejle klipper gør det lidt nemmere at forestille sig, hvorfor man i gamle dage troede, at Atlanterhavet sluttede i en afgrund. Det næste er Azenhas do Mar. Det interessante er ikke selve landsbyen, men nærmere dens placering på toppen af en klippe.

20 km stik nord for Sintra ligger ligger Palácio de Mafra i byen Mafra, men det er det overvældende store klosterpalads, som trække folk til byen. Paladset indeholder over 800 værelser og 300 munkeceller, et bibliotek med over 40.000 bøger og en facade, som er næsten 250 m bred.

På kysten ud for Mafra ligger Ericeira, som er kendt for gode og relativt billige restauranter med skaldyr - hummer, krabber i mange størrelser, rejer og mange forskellige slags muslinger (jeg synes især godt om de store krabber). Derudover er Ericiera kendt for sine gode bølger, som bringer surfere fra hele verden til byen. Jeg kan især godt li' byen hen under aften, hvor der er liv på byens lille hyggelige torv og er man der omkring solnedgang, så skal den nydes på skrænten ovenfor havnen og byens lille strand. Turen tilbage til Lissabon vil tage ca. en time.

Hvis man starter tidligt om morgenen, så kan man godt nå denne tur på en dag, men for mit vedkommende er det det sket over et par gange.


09-11-99
Peter Grandt
grandt@portugalnet.dk


Retur