Madeira som turist og som gæst

Fra 1973 og frem til idag (2001) har jeg været på Madeira 4 gange. Først som sømand 2 gange og derefter på hhv.bryllupsrejse og kobberbryllupsrejse. Jeg har nydt hvert et sekund, og vil meget gerne afsted endnu en gang, så det følgende er ikke til skræk og advarsel, men et par gode råd til de der gerne vil være velkomne som turister på øen.

Lad det være sagt med det samme : Madeira er utrolig smuk, som diverse rejsebureauer og rejsebeskrivelser skriver det. Det passer alt sammen på en prik, med de mange blomster og det utroligt varierede landskab, og så kommer det lille "men".

Idag er det noget andet at tage til Madeira, end det var for snart 30 år siden, hvilket man kan forstå udfra en lille "vits" der eksisterer på Madeira. Der kalder man til tider Eukalyptustræerne for "Turisttræer", fordi de skalder af, de breder sig ud over det hele og de drikker som en svamp. Det lyder jo ikke særlig godt !

Madeiranerne har det ikke længere så godt med turisterne, som de tidligere har haft det.
Der er flere grunde til denne "forbeholdenhed, men den overvejende er at madeiranerne er et frihedselskende folk, og at de nu om stunder er både afhængige og økonomisk pressede af turismen.

Mit råd er derfor, at hvis man virkelig vil både se og mærke Madeira sådan som den er inde bag den megen turisme, og hvis man ønsker at fremtidige turister skal kunne se det samme, så skal man benytte et MADEIRANSK EJET HOTEL, man skal benytte LOKALE GUIDER og man skal købe MADEIRA'S PRODUKTER.
Glem alt om store flotte internationale restauranter og diskoteker. Find de små steder !
Hvis man gør disse ting og kombinerer dem med en ærbødighed over for befolkningen, så har man en god chance for at få et minde for livet.

Personligt har jeg sejlet i det meste af Europa og det nordlige Afrika, men intet sted overgår Madeira i skønhed.
4 gange på øen, og jeg har endnu ikke fået nok. Jeg har endnu ikke fundet tilstrækkeligt med superlativer til beskrivelsen af øen, så tag ned og se den, og "list jer ind" på befolkningen. De vil gerne, men de vil helst se et lille bevis på turistens "velvilje" før de lukker op for godteposen.

Jeg har prøvet både et stort internationalt hotel (Raga) og et lokalt ejet (Monte Carlo).
Det sidste gav en afgjort bedre oplevelse, hvor receptionistens smil var ægte, og hvor man blev betjent med lokale retter og et personligt smil.

P.S.: Disse råd er jo nok gældende de fleste steder i verden, men i særdeleshed på Madeira.

God rejse til et uforglemmeligt sted.

13-08-01
Hilsen Sten Kærgaard - "Manden med den sorte hat"
dkfamilien@12move.dk


Retur