Forum: Portugal generelt

Dette forum benyttes til generelle spørgsmål eller kommentarer angående Portugal.

 

Emne: Fodboldklubber i Portugal
Navn: Portugalnet
       02-09-2007 13:14
De 3 største fodboldklubber i Portugal er Benfica, Sporting Lissabon og F.C Porto.

Benfica (www.slbenfica.pt) er nok den mest kendte i Danmark, ikke mindst fordi FCK har spillet Champions League kampe mod dem i 2006 og 2007. S. L. Benfica, som ligger i Lissabon bydelen Benfica, er desuden verdens største fodboldklub målt på betalende medlemmer. Der er over 160.000 - heraf mange uden for Portugals grænser. Den gamle arbejderklub har stolte traditioner i Portugal, men har dog i de senere år været overskygget af rivalen F.C. Porto’s succes i international sammenhæng såvel som i den hjemlige liga. Benficas mascot er en ørn. Inden hver kamp på hjemmebanen Estádio da Luz i Lissabon, lander en specialtrænet ørn midt på banen til publikums store begejstring. Benficas storhedstid var i 1960’erne hvor klubben i 1961 og 1962 vandt Champions League. Deuden var klubben i finalen i både 1963, 1965 og 1968. Danskeren Michael Manniche var et meget stort navn i Benfica fra 1983-1987 og portugiserne husker ham stadig. Den portugisiske topspiller Nuno Oliveira Ribeiro har kælenavnet ’Maniche’ efter Manniche. Det koster fra 20 euro, ca. 150 kroner at se Benfica spille på det imponerende stadion Estádio da Luz.

Sporting Lissabon (www.sporting.pt) er den anden store klub i hovedstaden. Sporting går blandt portugisere og især Benfica-tilhængere, for at være en anelse mere ’snobbet’ end Benfica. Sportings mascot er en løve. Hjemmebanen hedder Estádio José Alvalade og ligger lige over for SAS-Radisson hotellet ved metrostationen Campo Grande ikke langt fra lufthavnen i Lissabon. Det imponerende stadion blev bygget i forbindelse med afholdelse af EM i Portugal i 2004. Peter Schmeichel spillede for Sporting Lissabon fra 1999 til 2001. Sporting Lissabon vandt, som bedste resultat, UEFA Cup’en i 1964. Det bringer dog endnu sødere minder frem blandt Sporting tilhængere at tænke tilbage på 1986, hvor klubben vandt 7-1 over ærkerivalerne fra Benfica.

F.C. Porto (www.fcporto.pt) er den mest succesfulde klub. Den har hjemme i Portugals næststørste by Porto, som i udlandet også kaldes Oporto. Porto er en gammel klub grundlagt i 1893. Porto spillerne bliver kaldt ’dragerne’ og spiller på hjemmebanen Estádio do Dragão (dragernes stadion). F.C. Porto har en fornem statistik i den hjemlige liga, hvor klubben siden 1976 hvert år har opnået mindst en tredjeplads. Siden 1990 har F.C. Porto vundet det portugisiske mesterskab 11 gange. Chelsea træner José Mourinho, som er én af de mest kendte portugisere, var træner for klubben i 2001-2004. F.C. Porto vandt Champions League i 1987 og i 2004.

7 portugisiske klubhold deltager i de store europæiske fodboldturneringer i 2007/2008. Foruden Benfica Sporting og Porto i Champions League deltager der 4 mindre kendte klubber i UEFA Cup'en: União de Leiria, Sporting de Braga, Belenenses og Pacos de Ferreira.

Leiria er en by mellem Porto og Lissabon med omkring 120.000 indbyggere d.v.s. lidt mindre end Ålborg. Fodboldklubben União de Leiria er for nyligt rykket op i den bedste række i Portugal og anses som særdeles succesfuld.

Braga ligger i den nordligste del af Portugal ikke langt fra den nordlige grænse til Spanien. Den har som Portugals 3.-største by omkring 170.000 indbyggere. Braga er kendt som 'Arsenal fra Minho provinsen' efter at træneren i 1930'erne overtalte ledelsen og fans’ene til at skifte de grønne farver ud med rød/hvid efter han havde set 'The Gunners' spille på Highbury stadion.

Belenenses er en Lissabon-klub fra forstaden Belém og har stolte traditioner i international fodbold. Belenenses har bl.a. præsteret (i 50'erne) at vinde 3-0 over Real Madrid.

Byen Ferreira er kendt for sin møbelproduktion og er en forstad til Porto i Nordportugal. Det er første gang Ferreira kvalificerer sig til en ínternational turnering.

Besvarelser: