Forum: Portugal generelt

Dette forum benyttes til generelle spørgsmål eller kommentarer angående Portugal.

 

Emne: Lusitano - Portugals nationale hesterace
Navn: Eva Ørndrup
       13-08-2007 12:57
Puro Sangue Lusitano

Oprindelse den Iberiske halvø - senere Portugal og Spanien.
Puro Sangue Lusitano (ren portugisisk race) som den helt korrekt hedder i stambogen, som først blev lukket i 1964.

Al registrering af Lusitano heste og avl foregår igennem APSL - Associacäo Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano (Foreningen af Portugisiske avlere af den rene Portugisiske race – Lusitano).
De står for stambogen (O Livro/The Book) hvor alle avlsgodkendte Lusitano heste er registreret med stamtavle og kårings point og hvor al avl efter avlsgodkendte Lusitano heste også bliver registreret. Deres registrering ændrer sig så, når (og hvis) de bliver avlsgodkendte.

For at en hest kan kaldes for racen Puro Sangue Lusitano, skal det enten være et føl eller unghest der er registreret i Livro de Nasimentos. For at føllet kan blive registreret der, skal begge forældre være registreret/avlsgodkendte i Livro de Adultos.

Når hestene bliver 3 år kan de avlsgodkendes og registreres i Livro de Adultos, men de fleste venter til de er ældre.

Alle farver godkendt. Men ikke plettede heste som Paint og Knabstrupper. Før i tiden fandtes der også plettede heste, så der kommer ind imellem heste med de ikke godkendte farver.

Højden for hingste ligger typisk på 155-165cm, hopper 150-160cm. (Enkelte dyr sniger sig op på 170-175)

Mest almindelige farve grå – bliver hvid
Bølget man og hale
Hårfager
lige ryg
Bagdelen er skrånet
Lavt ansat hale
Hesten skal kunne være i en kvadratisk firkant

Lusitanoerne er idag repræsenteret i stort set alle dicipliner -især dressur på meget højt niveau, hvor deres evne til de samlende øvelser virkelig kommer til rette.
Nyligt afdøde Guizo optrådte på det spanske landshold med succes. I 80´erne sprang Novilheiro sig ind i verdenseliten, redet af John Whitaker. Forinden var Novilheiro redet i GrandPrix dressur af J.P. Giacomini.
Lusitanos gør sig også godt bemærket i køresporten i udlandet.
Lusitanoen gør sig også meget markant i Working Equitation, som er en forholdsvis ny sport der vinder stadig mere indpas i Europa.

Se mere på hjemmesiden: www.lusitano.dk

Mvh. Eva
Besvarelser: