Forum: Madeira

Dette forum drejer sig udelukkende om Madeira - alt vedrørende øen.

 

Emne: Madeira’s guvernør João Jardim er utilfreds med regeringen i Lissabon
Navn: Søren Dahl
       03-08-2007 15:29
Det er der for så vidt ikke noget nyt i. Madeira har haft selvstyre siden 1976, men portugisisk lovgivning gælder på mange områder også på Madeira.

Der har altid været et slags had-kærlighedsforhold mellem det lokale styre på Madeira og regeringen i Lissabon. Én af de mest indædte modstandere af Lissabon er Madeiras guvernør Alberto João Jardim.

Jardim er en charmerende herre med (meget) populistiske holdninger, og han forstår altid at sætte sig selv i scene. Senest skete det ved den årlige Chão da Lagoa festival på Madeira hvor Jardim langede hårdt ud efter Lissabon-regeringen.

”Portugal er en politistat og fuld af løgn” lød det fra Jardim til de forventningsfulde 40.000 forsamlede. Senere fortsatte han med i farverige vendinger at argumentere mod indførelse af lovgivningen om fri abort, som er blevet vedtaget ved folkeafstemning i Portugal. Lovgivningen skal også gælde Madeira omend styret på Madeira ikke har gennemført den endnu.

Det står ikke meget tilbage i forhold til sidste år, hvor Jardim forudså, at det efter Jardims mening ’amoralske’ ægteskab mellem homoseksuelle ville blive normalt i Portugal. I forlængelse heraf sammenlignede han portugisernes modstand mod diktatoren Salazar med homoseksuelle (mænd), som bøjer sig ned med bagdelen i vejret. I 1931 kæmpede Madeira som Azorerne mod det unge diktatur i Portugal og holdt stand i 29 dage.

En stor del af Madeiras indbyggere stemte så sent som i 2007 på Jardim som guvernør, men der er efter alt at dømme mange, som gør det mere for at holde afstand til Lissabon end fordi de er enige i Jardims rabiate udtalelser. Desuden er der på feriedestinationen tradition for en meget fri tone i den politiske debat.

Besvarelser: