Forum: Udlandsdansker i Portugal

Brug dette forum til at dele erfaringer med andre og kommende udlandsdanskere i Portugal.

 

Emne: Forventninger til Portugals EU formandskab
Navn: Søren Dahl
       02-07-2007 09:48
Portugal har fra 1. juli overtaget formandskabet i EU.

Skal man tro ledende europæiske aviser er der forskellige forventninger til Portugals Formandskab.

I tyske Süddeutsche Zeitung roses Angela Merkels indsats for det netop afsluttede tyske formandskab og det nævnes at Tyskland ikke tager over igen før 2021. I den forbindelse rejses spørgsmålet om hvorvidt mindre stater og måske især de nye EU-medlemsstater har erfaringen og gennemslagskraften til at lede EU.

Schweiziske Le Temps roser Tysklands Formandskab, men nævner også at man ikke formåede at forbedre forholdet til Rusland underforstået at Portugal her må overtage opgaven.

I Belgien skriver La Libre Belgique at Portugal vil orientere sig mod middelhavsområdet og mod Brasilien. Avisen mener at Portugal har gode chancer for at overkomme problemerne i næste runde af WTO (World Trade Organization) hvor der forhandles med bl.a. Brasilien.

I Storbritanien mener Robin Pedler fra Oxford Universitet at Portugals mål er at orientere Europa mod syd og på sigt skabe en ’Mediterranean Union’.

I Portugal skriver Diário de Noticias at med resultatet af de svære forhandlinger på det nyligt afholdte topmøde i Brussel, har Portugal fået et godt grundlag til at videreføre reformer af EU’s beslutningsproces.

José Sócrates åbnede søndag d. 1. juli Portugals Formandskab med formandskabets slogan: ”A Stronger Union for a Better World”.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har i øvrigt allerede været på lyn-visit hos det nye formandskab. På vej hjem fra Grønland mellemlandede han i Lissabon, hvor han tirsdag d. 26 juni mødtes med sin portugisiske kollega José Sócrates.

Besvarelser: