Forum: Madeira

Dette forum drejer sig udelukkende om Madeira - alt vedrørende øen.

 

Emne: Espada-fisken på Madeira - fiskehallen i Funchal
Navn: Søren Dahl
       15-06-2007 10:17
Madeira er som bekendt berømt for sin storslåede natur og derfor det perfekte sted for lange vandreture langs de gamle vandingskanaler (levadaer).

Har man lyst til en fridag er fiskemarkedet i øens største by Funchal et besøg værd. Et af de mest berømte og særprægede fisk som også kan findes på markeder i Lissabon og Cascais er espada-fisken eller på portugisisk Espada Preta. Fisken lever på meget store dybder; ned til 1600 meter og menes af uvisse årsager at komme op til omkring 600 meters dybde om natten, hvor den derfor er lettere at fange. Sollys trænger kun igennem til ca 400 meters dybde og det bidrager naturligvis til mysteriet om espadaens levevis at den er voldsomt svær at studere i dybet.

At fiske espada kræver særlige lange liner og stor tålmodighed. Det tager op til 1 time at hive linen ind, men der fiskes dog med mange korte liner på hver hovedline. Idet fangsten sker på meget store dybder sker der under opstigning en voldsom dekompression og fisken mister så at sige mavesækken ud af munden. Når man ser fisken på markedet er der ikke noget at tage fejl af. Den er sort og ser særdeles farlig og utiltalende ud. Skinnet bedrager da dens fine hvide kød faktisk er særdeles velsmagende. Mange lokale restauranter har espada-fisk på menuen. At smage espada-fisk på Madeira er et must da fisken er en ret unik oplevelse - eventuelt serveret med ristede bananer.

Besvarelser: