Forum: Portugal generelt

Dette forum benyttes til generelle spørgsmål eller kommentarer angående Portugal.

 

Emne: Luis de Camões - den mest berømte digter fra Portugal
Navn: Søren Dahl
       04-07-2007 17:13
Luis Vaz de Camões (1524-1580) kom til verden i Lissabon. Han blev født ind i en familie med aner tilbage til Alfonso den tredjes elskerinde Madragana. Det betød at Luis som ung fik lov at studere på det berømte Coimbra Universitet som er et af de ældste universiteter i verden.

På Luis de Camões’ tid var Portugal en stormagt med vidt forgrenede interesser verden rundt bl.a. i Indien, Afrika og Brasilien. I Danmark var den kendteste kulturpersonlighed på det tidspunkt Tycho Brahe (1546-1601).

Luis de Camões var en stor idealist og romantiker. Flere gange blev han forvist fra hovedstaden for at skrive satire om den herskende klasse. Han tilbragte en del af sit liv som soldat og embedsmand i Portugals oversøiske besiddelser bl.a. i Macao i Kina.

Camões blev aldrig rig af sin litterere kunst, men oplevede sågar at komme i gældsfængsel. Han mest berømte værk er digtet ’Os Lusiadas’ som han skrev i Macao.

I ’Os Lusiades’ beskriver Camões med episk intensitet de store bedrifter som det portugisiske folk (lusus) udførte som opdagelsesrejsende og krigsherrer i Portugals storhedstid. Camões bliver ikke uden grund ofte sammenlignet med den store græske digter Homer.

Besøgende i Lissabon og i utallige andre byer i Portugal vil kunne se en statue af Camões eller en plads som bærer hans navn.

Selv Portugals nationaldag d. 10. juni er opkaldt efter Camões. Dagen er i øvrigt Camões dødsdag og blev besluttet kort efter hans død i 1580; samme år som Portugal midlertidigt mistede sin uafhængighed til Spanien. Camões døde som en meget fattig mand og man ved end ikke hvor han ligger begravet.

Besvarelser: