Portugal ligger med havet mod vest og syd og Spanien mod nord og øst. Landet har næsten form som et rektangel og der er ca. 560 km fra nord til syd og 220 km fra øst til vest. Portugal er næsten dobbelt så stor som Danmark.

To store floder gennemskærer landet fra øst til vest - Douro og Teje. Douro har udløb ved Porto og langs floden ligger mange af de kendte vinområder. Tejo har udløb ved Lissabon og dele faktisk landet i to vidt forskellige egne - nord og syd.

De nordlige egne er bjergrige og frodige med mange floder. De højeste bjerge er op til 2000 m. I skrap kontrakt hertil er Alentejo (området mellem Lissabon og Algarve), som er væsentligt mere tørt og åbent.

Algarve har nok nogle af Europas smukkeste strande med klart og roligt vand, fint sand og hvor mange af dem er omkranset af høje klipper med sprækker og hule. Langs den vestvendte kyst mod Atlanterhavet er strandene mere åbne - mange steder brede og kilometer lange uden særligt mange mennesker.

 

 
Der er også en markant forskel på øst og vest, idet der jo er kyst mod vest og land mod øst. De østlige egne er langt mere øde en kystområderne.

Derudover skal også nævnes de portugisiske øer. Madeira, som ligger 1000 km sydvest for Lissabon ud for Afrikas kyst, er meget frodig som følge af rigeligt med vand og varme.

Acorerne, som ligger 1300 km vest for fastlandet midt ude i Atlanterhavet, er mange mindre vulkanøer, som er meget frodige. Øgruppen ligger lige oven på den midtatlantiske ryg og flere af vulkanerne er stadig aktive.

Portugals to store byer - Lissabon og Porto - er næsten lige store med omkring 1½ mill. indbyggere i hver. Portugal har knap 11 mill. indbyggere totalt, heraf ca. 500.000 på øerne.

Retur