Det er selvfølge en grov simplificering at generalisere de portugisiske karaktertræk, men overordnet kan befolkningen betegnes som smilende, afslappede og imødekommende.

Punktlighed tages rimeligt afslappet og kommer portugiseren for sent til et aftalt møde, så skal det bestemt ikke betragtet som et fornærmelse. Portugiserne er øjensynligt alle født et kvarter for sent, hvilket følger dem hele livet - måske er det også derfor, der bliver kørt så stærkt.

Et ordsprog siger: "I nord arbejdes der, i Lissabon festes der og i syd holdes der ferie." Ordsproget er meget sigende - omend måske ikke helt retvisende, men det fortæller meget om Portugal og portugiserne imellem og særligt om konkurrencen mellem de to store byer Porto og Lissabon.


          Floden Douro gennem Porto

Der er meget stor forskel på befolkningen i land og by, hvor man tidsmæssigt kan føle sig sat mange år tilbage i de små delvist forladte landsbyer i nordøst Portugal, så er det næsten ikke til at mærke at man er i Portugal, når man f.eks. går rundt i et af Lissabons moderne shoppingcentre.

På et område er der meget stor forskel på Danmark og Portugal - lydniveauet. Læg mærke til larmen på de portugisiske restauranter og cafeer eller bemærk den udborede knallert, som er obligatorisk i gadebilledet - ikke så underligt, at Portugal er et af de europæiske lande med flest høreskader.

Gennemsnitalderen i Portugal er 75 år - mænds 71,4 og kvinders 78,7 - så vi kan konstatere at portugiserne rent faktisk lever lige så længe som os danskere. Yderligere oplysninger om portugisisk demografi og statestik fås hos www.portugalnyt.dk

Retur